hemoroid nedir

Hemoroid Nedir?

Hemoroid nedir sorusunun cevabı; basur veya halk arasındaki söyleniş şekliyle mayasıl olarak da bilinen hemoroid rahatsızlığı, can yakıcı olması ile birlikte yaşam kalitesini düşüren bir hastalıktır. Hemoroid hastalığı; makatta kanama, memeler oluşması, ağrı, dışkılamada değişiklik ya da düzensizlikler gibi belirtilerle ortaya çıkar.

Hemoroid nedir ile ilgili kapsamlı bilgi sahibi olmak için HEMOROİD açıklaması sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Rahatsızlık kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Hemoroid Nasıl Oluşur?

Hemoroid; kalın bağırsağın son kısmı olan anüste ya da diğer adıyla makat bölgesindeki milyonlarca kılcal damarların şişmesi, büyümesi, balonlaşmasıyla oluşan bir hastalıktır. Anal kanaldaki varisleşerek balonlaşan damar yumakları anüs dışına sarkarlar bunlara basur memeleri denir. Memeler zaman zaman açılarak kanarlar.

Hemoroid hastalığı iç hemoroid (internal) ve dış hemoroid (external) olarak ikiye ayrılır. İç hemoroid genellikle ağrısız geçerken dış hemoroidler çoğunlukla ağrılıdırlar. Kimi zaman genişlemiş damarlara pıhtı oturur ve şiddetli bir ağrı, şişlik ve kızarıklık oluşur.

Hemoroid Evreleri Nelerdir?

1. Hemoroid Evresi: Memeler anal kanal içindedir. Ara sıra olan kanama ile kendini belli eder. Küçük kanamalar, tuvalet kağıdını kirletecek şekilde ya da kimi zaman damla şeklindedir. Bu evrede hemoroidler anüs dışına sarkmazlar.

2. Hemoroid Evresi: Hemoroitler dışkılama ile birlikte dışarı sarkarlar ve sonrasında kendiliğinden geri giderler.

3. Hemoroid Evresi: Hemoroid memeleri artık anüs dışına çıkmıştır. Yalnızca parmakla itilerek anüs içine geri itilebilmektelerdir. Anüs içine itilen memeler anüs içinde kalırlar. Çok sık olarak ödem gerçekleşip şişerek ağrıya sebep olurlar.

4. Hemoroid Evresi: Hemoroidler sürekli anüs dışındadırlar. İçeri itildiklerinde hemen tekrar anüs dışına çıkarlar. Memeler genellikle büyük ve ıslaktır. Şikayetler arasında büyük abdestten sonra tam temizlenememe nedeniyle iç çamaşırının kirlenmesi vardır ve otururken, yürürken de ağrı oluşur.

Hemoroid Nedir? Belirtisi Nelerdir?

Sıklıkla karşılaşılan hemoroid belirtileri;

Dışkılama sırasında ağrı ya da yanma hissi

Kanama (Anüsten taze kırmızı renkli kanama)

Makatta şişlik, akıntı veya ıslaklık hissi.

Hemoroid Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Hemoroid tedavisinde öncelikle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesi amaçlanır. Sürüp giden kabızlık ya da ishal gibi sorunlarınız varsa önce buna yol açan sebepler bulunmalı ve çözüme kavuşturulmalıdır. Uzman doktor tarafından kesin hemoroid tanısı konmadan herhangi bir hemoroid kremi ya da ilaç kullanılmamalıdır.

Daha çok l. ve 2. evredeki hemoroid rahatsızlığı için ilaç ve krem tedavisi uygulanır. Krem genel olarak ağrı, ve yanmayı engellemek için kullanılır. Ancak ilaçlar hastalığı iyileştirici değildirler geçici, gerileme ve rahatlama sağlarlar. Dışkılama sonrası küvete-leğene ılık su konarak yaklaşık on beş yirmi dakika oturulması da hemoroid şikayetlerini azaltabilir.

Hemoroid yani Basur’da bir diğer tedavi skleroterapi’dir. İğne ya da enjeksiyon tedavisi olarak da anılan bu yöntemde sorun olan bölgeye bazı maddeler enjekte edilir. Kalıcı bir tedavi sağlamaz.

Hemoroid hastalığında, boğma tedavisi ya da diğer adıyla bant ligasyonu ise artık terkedilmiş bir tedavi yöntemidir. Hastaların çok az bir kısmında uygulanabilmesinin yanında tedavi sonrası yaşanan feci ağrı nedeniyle uygulama alanı çok kısıtlıdır.

Hemoroid Ameliyatı En Etkili Tedavidir

1. ve 2. Devre hemoroidler için operasyon gerekli değildir. Zaten 1. ve 2. devre hemoroidler çoğu kere doktora başvuracak boyutta sorun yaratmazlar.

Operasyon 3. ve 4. evreler için uygundur. Günümüzde narkoz almadan, hastanede yatmaya gerek olmaksızın, 15-20 dakika süren operasyonla çok başarılı sonuçlar alınmakta, hasta operasyon sonrası hemen evine dönebilmektedir.

Basur-hemoroid ameliyatları genellikle 15-20 günde iyileşirler. Ameliyat sonrası ilk günler bir miktar ağrılıdır, daha sonraki günler ağrılar her geçen gün azalarak 10. günden sonra; hasta oldukça rahatlamıştır.

Hemoroid Nedir? Nasıl Geçer? Hastalığı Tetikleyen Unsurlar Nelerdir?

Hemoroid hastalarına öncelikle posalı yiyeceklerden oluşan bir diyet tavsiye edilir. Lifli gıdalardan yeteri derecede almak diğer birçok hastalık için olduğu gibi hemoroid hastaları için de önemlidir.

Rahatsızılığın belirtilerinin artmasında kabızlık ya da ishal gibi sindirim sorunları önemli yer tutmaktadır. Bol su içmek genel olarak sağlıklı bir yaşam için olduğu kadar hemoroid hastaları içinde yararlıdır. Düzenli bağırsak hareketleri için de bol su içmek şarttır. Meslek gereği uzun süre oturmanın da uzun sürekli ayakta kalmaların da hemoroid, hastalığının seyrini hızlandırdığı bilinen bir gerçektir.

Size uygun bir spor dalına devam etmek ya da en azından düzenli yürüyüşü hayatınıza dahil etmek bir çok hastalığın tedavisinde olduğu gibi hemoroidden korunmada önemli bir etkiye sahiptir.

Gebelikte ve lohusalık hastalığın tetikleyicisi olabilmektedir. Egzersizler ihmal edilmemeli ve beslenme düzenine lifli ve posalı yiyecekler dahil edilmelidir.

Ayrıca alkol alışkanlığı da hemoroidi tetikleyen nedenlerden biridir.

Hemoroid Farklı Hastalıkların Habercisi Olabilir

Hemoroid hastalığının kanserden ayırt edilmesi çok önemlidir. Hemoroidin, kalın bağırsak kanserinden, tecrübeli bir hekim tarafından ayırt edilmesi son derece kolaydır.

Anüsten kan gelmesi her iki hastalığın da habercisi olabilir. Bu durumu doktorunuzun önerisi dışında herhangi bir krem ya da ilaçla geçiştirmemeli, doktora gitmekte gecikmemelisiniz. Erken teşhis kanser hastalığının tedavisinde hayati bir öneme sahiptir.

Yaşantınızı oldukça zorlayan ve bazen oturup kalkmakta bile güçlük yaşamanıza neden olan hemoroid için; yaşantınıza dikkat etmeli, sağlıklı beslenmeye ve fiziksel olarak aktif bir hayat sürmeye özen göstermelisiniz.

Hastalık ilerleyen safhalarda, kişinin yürümesine dahi engel olabilmektedir.

Ancak her durumda tedavisi mümkündür. İleri evrelerde tedavi sonrası iyileşme süreci daha uzun sürdüğü için gecikilmemelidir. Bu yüzden hastalık sizde ilk belirtilerini göstermeye başladığında, uzun süre beklemeden hemen tecrübeli bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmalısınız.

Hemoroid nedir hakkında sorularınız olması halinde lütfen bizimle İLETİŞİME geçiniz.